Sudjelovanje u pokaznoj vježbi “Lonjsko polje 2013”

Godišnjim planom vježbi DUZS-a i pripremom za turističku sezonu, 25. svibnja 2013. godine održana je pokazna vježba zaštite i spašavanja “Lonjsko polje 2013”. Vježba se provodila sukladno Standardnom operativnom postupku za djelovanje jedinstvenog operativno – komunikacijskog centra 112 u slučaju traganja i spašavanja na kopnu ili otoku. Prema elaboratu vježbe napravljen je scenarij, po kojem su se dvije osobe izgubile tijekom obilaska Parka prirode “Lonjsko polje”, a jedna od njih se i ozlijedila, te su od Županijskog centra 112 zatražili pomoć.

Vježba je započela okupljanjem svih sudionika u 08:00 sati, kojima je najprije predstavljena prezentacija Javne ustanove park prirode “Lonjsko polje”, te su prezentirane sposobnosti interventne policije, HGSS-a i ŽC 112 Sisak. Operativni dio vježbe započeo je u 09:01 sati pozivom izgubljene osobe. Komunikacijskom koordinacijom ŽC 112 Sisak je obavijestio HGSS, OKC PU, PDJ ZHM i JVP Sisak. Na početku vježbe izvršeno je lociranje mobilnog uređaja izgubljene osobe.

HGSS kao organizator akcije traganja postavio je dva šatora i zapovjedno vozilo radi organiziranja stožernog rada. Po primitku obavijesti o potrebi traganja od prisutnih 60 sudionika vježbe formirani su timovi, koji su potom upućeni na teren. Timove su sačinjavali pripadnici HGSS, interventne policije, pripadnici DVD-a (Veliko Svinjičko, Čigoć, Kratečko, Mužilovčica i Lonja), pripadnici Radio kluba Sisak i djelatnici JU PP “Lonjsko polje”. Izgubljene osobe pronađene su u 10:55 sati, te je ozlijeđena osoba zbrinuta, a potom transportirana do tvrdog puta, gdje ju je u 11:10 sati preuzeo tim HMP.

Nakon vježbe izvršena je raščlamba, te je zaključeno sljedeće:

vježba je provedena sukladno postavkama elaborata vježbe
odvijala se u stvarnim uvjetima (nepoznata lokacija izgubljenih osoba za tragače, pozivanje sudionika vježbe putem komunikacijskih jedinica žurnih službi, lociranje mobilnog uređaja putem DC ZiS, te organizacija same potrage)
vježbi su se odazvali svi planirani sudionici i u dogovorenom broju
radio amateri su u vježbi pokazali svoje komunikacijske sposobnosti u govornom i pisanom obliku (e-mail)
u vježbi je iskazan visoki stupanj suradnje između žurnih službi i timskog rada na terenu
vježba je prošla bez štete i ozljeda sudionika
svi sudionici vježbe zaključili su da je vježba imala edukativni i uvježbavajući karakter, te je prema svim ciljevima uspješno provedena
Za vrijeme trajanja potrage na terenu, u prostorijama vatrogasnog doma Mužilovčica, organizirana je radionica o kvaliteti međusobne komunikacije između OKC PU, PDJ ZHM, JVP Sisak i ŽC 112 Sisak. Domaćini vježbe bili su JU PP “Lonjsko polje” i DVD Mužilovčica.

Preneseno s www.duzs.hr:

Slike pogledajte u našoj galeriji: